Ups! JavaScript jest wyłączony
Aby korzystać ze sklepu NEO24
włącz JavaScript w swojej przeglądarce

Jak zrobić ser w domu? To nie musi być trudne! Przepisy, składniki, porady

Choć obecnie w sklepach spożywczych znajdziemy setki produktów z całego świata, wiele osób decyduje się na samodzielne przyrządzanie żywności od podstaw. Czy wiesz, że własnoręcznie możesz przygotować nie tylko pieczywo czy słodkości, ale nawet ser? Wcale nie jest to skomplikowane! Jeżeli chcesz spróbować swoich sił w kuchni, sprawdź, jak zrobić ser domowym sposobem. W artykule znajdziesz spis potrzebnych składników i akcesoriów, a także garść wskazówek.

imgSrc

Domowe sery z mleka krowiego – jakie rodzaje możesz przygotować samodzielnie?

Na całym świecie produkuje się kilka tysięcy rodzajów sera. W Polsce wytwarza się ich blisko sto i są to przede wszystkim gatunki najczęściej wybierane przez konsumentów – np. mozzarella czy gouda. Niektóre sery wymagają specjalnych akcesoriów, takich jak prasa serowarska, do innych zaś wystarczą podstawowe naczynia i składniki.

Na początku przygody z serowarstwem najlepiej postawić na te rodzaje, które pozyskasz z mleka krowiego oraz dodatków dostępnych w każdym markecie. Będą to przede wszystkim niedojrzewające sery białe, czyli tradycyjny twaróg oraz bardziej egzotyczny, ale równie łatwy w przygotowaniu indyjski paneer.

Domowy wyrób serów – jakie składniki będą Ci potrzebne?

Zastanawiasz się, jak zrobić biały ser, czyli najbardziej podstawowy rodzaj tego przysmaku? Jak już wspominaliśmy wcześniej, nie jest to trudne. Aby przyrządzić domowy twaróg, będziesz potrzebować świeżego mleka. Nie może być to nabiał UHT, czyli sterylizowany, ponieważ nie da się z niego uwarzyć sera.

Najlepszym wyborem byłoby mleko prosto od krowy, jednak w dzisiejszych czasach mało kto ma do niego dostęp, więc w ramach zastępstwa można użyć sklepowego nabiału pasteryzowanego w niskiej temperaturze. Mleko na ser powinno być tłuste, więc warto rozejrzeć się za produktem o zawartości tłuszczu 3,2% lub większej. Jeśli zależy Ci tradycyjnym wiejskim twarogu z charakterystycznymi grudkami, wybierz zsiadłe mleko.

Do wyrobu sera białego paneer, poza mlekiem, niezbędny jest także składnik zakwaszający. W tej roli możesz wykorzystać sok z cytryny lub limonki, tak jak robi się to tradycyjnie w kuchni indyjskiej, bądź postawić na ocet. Jeżeli zdecydujesz się na drugą opcję, rekomendujemy ocet jabłkowy, który charakteryzuje się mniej intensywnym zapachem niż spirytusowy.

Akcesoria niezbędne do wyrobu sera

Podstawowym sprzętem każdego serowara jest garnek. Powinien być duży, aby pomieścił minimum kilka litrów mleka, a do tego solidny i trwały. Jeżeli zamierzasz robić domowe sery regularnie, warto wyznaczyć sobie naczynie przeznaczone wyłącznie do tego celu. Jako że mleko łatwo jest przypalić, polecamy modele z wnętrzem pokrytym nieprzywierającą powłoką.

Potrzebujesz jeszcze tylko długiej, najlepiej drewnianej łyżki do mieszania mleka, termometru, osobnego naczynia, czystej bawełnianej ściereczki, w której odciśniesz ser z nadmiaru płynu, oraz dowolnego ciężkiego przedmiotu, którym obciążysz uzyskaną masę. To tyle! Teraz pozostaje tylko poznać przepis na ser i… możemy działać!

Jak zrobić ser domowy? Oto prosty przepis!

Nadszedł czas, żeby dowiedzieć się, jak zrobić ser w domu. Przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę krok po kroku.

Przepis na ser paneer

1. Przygotuj składniki w odpowiednich proporcjach. Na ok. 1 kg sera będziesz potrzebować 5 l mleka. W przypadku sera paneer na każdy litr mleka powinny natomiast przypadać 2 łyżki soku z cytryny lub octu.

2. Podgrzej mleko do temperatury 92oC. Jest to moment, w którym na powierzchni zaczną pojawiać się bąble zwiastujące zbliżającą się temperaturę wrzenia.

3. Zdejmij mleko z palnika i dodaj do niego odpowiednią ilość octu lub soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i ponownie podgrzewaj zawartość przez maksymalnie 5 minut. Następnie odstaw garnek na 30-60 minut.

4. Po upływie tego czasu grudki sera powinny oddzielić się od wody, czyli serwatki. Gdy tak się stanie, odcedź je za pomocą ściereczki bądź zbierz łyżką do osobnego naczynia.

5. Obciąż naczynie od góry, tak aby ser stał się zwarty i jednolity.

6. Odczekaj kilka godzin i… to już! Ser paneer jest gotowy do jedzenia.

Jak przyrządzić domowy twaróg?

1. Wlej zsiadłe mleko do garnka i podgrzewaj je na małym ogniu przez 30-60 minut w temperaturze maksymalnie 40oC, często mieszając. Zagarniaj „boki” do środka – ten sposób mieszania pomoże w oddzielaniu się skrzepu od serwatki. Tak jak w przypadku sera paneer, z 5 l mleka uzyskasz ok. 1 kg twarogu.

2. Kiedy upłynie wskazany czas i zauważysz, że grudki sera wyraźnie oddzieliły się od wody, odstaw garnek do całkowitego wystygnięcia.

3. Następnie przełóż cząstki twarogu do bawełnianej chusty i odstaw zawartość od odcieknięcia. Możesz w tym celu wykorzystać sito lub durszlak.

4. Aby uzyskać zwartą kostkę, obciąż ser na kilka godzin za pomocą dużego słoika lub innego ciężkiego przedmiotu.

Jak zrobić ser żółty?

Podstawą domowego żółtego sera jest twaróg, zatem jeśli masz pod ręką gotową kostkę lub swój domowy wyrób, możesz zacząć działać. Oto lista potrzebnych składników:

- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego,

- 1 l tłustego mleka,

- 125 g masła,

- 1 żółtko,

- 2 łyżeczki soli,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przepis jest bardzo prosty! Najpierw zagotuj mleko, a następnie dodaj do niego pokruszony twaróg. Gotuj całość na małym ogniu, aż zaczną wytrącać się grudki sera. Zdejmij naczynie z ognia, odciśnij wodę od stałej masy i w międzyczasie rozpuść masło. W kolejnym kroku dodaj do niego odciśnięty ser, dokładnie mieszając. Kiedy twaróg wchłonie tłuszcz, dorzuć do garnka żółtko oraz sól i ponownie wymieszaj. Na koniec użyj sody – dzięki niej ser osiągnie pożądaną strukturę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmij garnek z ognia, umieść masę w naczyniu, a następnie je obciąż. Po kilku godzinach domowy żółty ser będzie gotowy.

Jak zrobić ser z mleka? Te garnki Ci się do tego przydadzą!

Domowe warzenie sera nie jest możliwe bez dobrego garnka. Poznaj najlepsze modele dostępne na NEO24.PL!

Garnek z pokrywką Ambition Presto 28 cm

Garnek Ambition Presto ma pojemność 5,9 l, dlatego bez problemu przygotujesz w nim porcję domowego sera. Naczynie wykonano z aluminium, dzięki czemu jest ono lekkie. Wewnętrzna powłoka imituje kamień, co nadaje temu modelowi stylowego wyglądu. Wnętrze pokryto ponadto  nieprzywierającą warstwą, zapobiegającą przypaleniu mleka podczas warzenia sera. Ambition Presto ma ferromagnetyczne dno, można zatem używać go na płytach indukcyjnych.

Garnek Ambition Jasper 20163 6,7 l

Aluminiowy garnek Jasper 20163 marki Ambition wyróżnia się wnętrzem z powłoką Qualum Basic Stone Edition, która jest odporna na ścieranie i inne uszkodzenia mechaniczne, a przy tym zapobiega przywieraniu. Do zestawu dołączono pokrywkę wykonaną ze szkła hartowanego. Garnek oferuje dużą pojemność – wynosi ona aż 6,7 l – a do tego posiada dno indukcyjne.

Garnek Lamart Prestige LTSS2418

Propozycja marki Lamart świetnie sprawdzi się do wyrobu sera z uwagi na wysokie brzegi – dzięki nim mleko nie będzie chlapać na boki podczas mieszania. Pomocna z pewnością okaże się też duża pojemność tego naczynia – liczy ona aż 7,9 l. Skala umieszczona na wewnętrznych ściankach pomoże Ci odmierzyć odpowiednią ilość mleka na ser. Warstwowe dno gwarantuje stabilność i trwałość tego modelu. Garnek Lamart Prestige wykonano ze stali nierdzewnej.

Garnek Ambition Vikos z pokrywką 6 l 81259

Ambition Vikos to klasyka w najlepszym wydaniu! Ten 6-litrowy stalowy garnek posłuży Ci w kuchni przez długie lata. Ponadto jest niezwykle uniwersalny – indukcyjne dno o średnicy 24 cm nadaje się do użytku na różnych typach płyt i kuchenek grzewczych. Wewnętrzna powłoka Teflon Platinum Plus zapobiega przywieraniu, a skala pojemności wewnątrz garnka ułatwia dozowanie odpowiedniej ilości składników.

Przygotuj pyszny ser samodzielnie – teraz już wiesz, jak to zrobić!

imgSrc

Masz ochotę na kuchenne nowości? Zachęcamy do wypróbowania jednego z zaprezentowanych przepisów. Wiele osób twierdzi, że domowy ser znacznie przewyższa smakiem ten sprzedawany w sklepach. Czas się o tym przekonać!

Szanujemy Twoją prywatność!

Pragniemy poinformować, iż nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (lub inne podobne technologie) i zbierane przez nie dane w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony oraz podnoszenia Twojego komfortu podczas jej przeglądania.

Jeżeli nam na to pozwolisz, możemy również wykorzystywać powyższe rozwiązania, aby doskonalić naszą usługę (cookie analityczne) oraz pomagać Ci w wyborze preferowanych produktów i treści w oparciu o Twoją aktywność na stronie oraz dane uzyskane od naszych Zaufanych Partnerów (cookie reklamowe).

Dane o Twojej aktywności mogą w pewnych okolicznościach być uznane za dane osobowe, w takich przypadkach Administratorem takich danych będzie Neonet S.A. w restrukturyzacji oraz niektórzy Zaufani Partnerzy, z którymi masz odrębne relacje (np. aktywne konta social media, w których użytkownik zezwolił usługodawcy na takie działania).

Zapewniamy Ci dobrowolny wybór: „Zaakceptuj wszystkie” cookies jeżeli zezwalasz nam na powyższe działania lub skorzystaj z opcji „Pokaż cele”, jeżeli chcesz dokonać zmian udzielanych uprawnień. Ustawienia zgód możesz zmienić w każdym czasie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności.